Najnowsze zdjęcia
Imieniny
Podprogram FEAD 2017 – efekty z realizacji.
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pęczniewie informuje, że uczestniczył w
Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
W ramach POPŻ Podprogramu FEAD 2017, który był realizowany w okresie 16.08.2017r. do 30.06.2018r. współpracowaliśmy z Polskim Komitetem Pomocy Społecznej w Sieradzu, który uczestniczył w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) Podprogram 2017.
1.Program był skierowany do osób potrzebujących o niskich dochodach spełniających kryteria określone art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2017r. poz. 1769 ze zm.) posiadających dochód w wysokości do 200% kwoty, o której mowa w art. 8 ustawy o pomocy społecznej – zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej to jest 1 268,00 zł – dla osoby samotnie gospodarującej, 1 028,00 zł – dla osoby w rodzinie.
Do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak:
-makaron jajeczny 4,5 kg,
-ryż biały 4 kg,
-herbatniki maślane 0,6 kg,
-mleko UHT maślane 7 l
-ser podpuszczkowy dojrzewający 2,40 kg,
-groszek z marchewką 4 kg,
-fasola biała 4 kg,
-koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
-powidła śliwkowe 1,5 kg,
-gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
-filet z makreli w oleju 1,7 kg,
-szynka drobiowa 3 kg,
-szynka wieprzowa 2,1 kg,
-pasztet wieprzowy 0,64 kg,
-cukier biały 4 kg,
-olej rzepakowy 4 l.
-buraczki wiórki 1,05 kg
-makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
-kasza gryczana 2 kg
-kabanosy wieprzowe 0,36 kg
-miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg
2.Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 635 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
3.Wydaliśmy osobom potrzebującym :
31 616,62 kg żywności
3 618 paczek żywnościowych
o wartości 156 443,13 zł
4.W ramach Podprogramu 2017 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań zorganizowano warsztaty edukacyjne – „Warsztaty Kulinarne” dotyczące zasad zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawienia żywności dla 14 uczestników.